REPREZENTANT NOWEJ FALI POLSKICH KUCHARZY. WYCHOWANY PRZEZ KURTA SCHELLERA, GROMADZIŁ DOŚWIADCZENIE I ROZWIJAŁ SIĘ PODCZAS PODRÓŻY PO EUROPIE. JEST KULINARNYM KOSMOPOLITĄ, ROZMIŁOWANYM W TRADYCJI I LOKALNYCH PRODUKTACH.

OTWARCIE AUTORSKIEGO MAÑANA BISTRO & WINE BAR W 2010 ROKU WYZNACZYŁO ZUPEŁNIE NOWY KIERUNEK ROZWOJU SZTUKI GOTOWANIA W REGIONIE. JAKO PIERWSZY NA ŚLĄSKU OTRZYMAŁ DLA SIEBIE I MAÑANY REKOMENDACJĘ SLOW FOOD POLSKA „ZA PIONIERSKIE NA ŚLĄSKU WYSZUKIWANIE WYBORNYCH PRODUKTÓW Z RÓŻNYCH REGIONÓW POLSKI, ORAZ ICH AUTORSKĄ I MISTRZOWSKĄ INTERPRETACJĘ KULINARNĄ“.

W ŻÓŁTYM PRZEWODNIKU O MIĘDZYNARODOWEJ RENOMIE „GAULT & MILLAU” MAÑANA OTRZYMAŁA DWIE CZAPKI, A TRZYDZIESTOLATEK PRZEMEK BŁASZCZYK TYTUŁ „SZEF JUTRA“ W POŁUDNIOWEJ POLSCE.

DOTARCIE DO FINAŁU DRUGIEJ EDYCJI PROGRAMU „TOP CHEF” POLSKA ORAZ WYGRANY W JEDNYM Z ODCINKÓW STAŻ W HISZPAŃSKIEJ RESTAURACJI ARZAK, POSIADAJĄCEJ TRZY GWIAZDKI MICHELIN, WZBOGACIŁO WARSZTAT I DOŚWIADCZENIE PRZEMKA, STAWIAJĄC GO W CZOŁÓWCE NAJLEPSZYCH KUCHARZY W POLSCE.

NA CO DZIEŃ PRZEMEK JEST SZEFEM KUCHNI AUTORSKIEGO MAŃANA BISTRO & WINE BAR, GDZIE ODPOWIEDZIALNY JEST TAKŻE ZA SELEKCJĘ WIN. PONADTO JEST PATRONEM KUCHNI W COOLER FOOD W KATOWICACH ORAZ DOBRYM DUCHEM SEZO’NOVO - LETNIEGO KONCEPTU GASTRONOMICZNEGO W KATOWICKIM PARKU, KTÓRY WSPÓŁTWORZY WRAZ Z DWÓJKĄ PRZYJACIÓŁ. SUKCES LETNIEGO PROJEKTU PRZEKULI W CAŁOROCZNY RESToBAR W CENTRUM KATOWIC O NAZWIE ’NOVO.

POZA KUCHNIĄ SZEF WSPÓŁTWORZYŁ PIERWSZY MIEJSKI FESTIWAL KULINARNY W KATOWICACH MENUFAKTURA, POPEŁNIŁ SPORO FELIETONÓW KULINARNYCH DLA „GAZETY WYBORCZEJ” I „MAGAZYNU BE”, PROWADZI WARSZTATY KULINARNE, DORADZA I POMAGA OTWIERAĆ RESTAURACJE OSOBOM PRAGNĄCYM ZWIĄZAĆ SIĘ Z GASTRONOMIĄ.

WOLNE CHWILE NAJCHĘTNIEJ SPĘDZA Z CÓRKĄ LUB SZUKA NIETUZINKOWYCH KSIĄŻEK KUCHARSKICH Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA. PO GODZINACH, NA KONIEC DNIÓWKI, NAJCZĘŚCIEJ NALEWA SOBIE KIELISZEK WINA I KROI KROMKĘ CHLEBA WŁASNEGO WYPIEKU, ZJADAJĄC JĄ PRZESMAROWANĄ NAJZWYKLEJ JAK SIĘ DA: SŁONYM MASŁEM.